A VINOFERM basic CEREVISIAE törzset friss fogyasztásra és érlelésre szánt borok készítéséhez szelektálták.
A VINOFERM basic CEREVISIAE semleges törzs, mely megtartja a fajtajelleget valamennyi szőlőfajtában.
20 – 30 g/hl
500 g-os vákuumozott laminált műanyag tasakok 10 kg-os kartonokban.
A VINOFERM basic BAYANUS törzset olyan borok készítéséhez szelektálták, amelyek esetében az erjedés elakadt, illetve, ahol az újraerjesztés beindítására van szükség a minőségjavítás során, különösen vörösborok esetében. A VINOFERM basic BAYANUS különösen alkalmas, minőségi pezsgők és egyéb száraz fehérborok, chardonnay, szürkebarát, fehér burgundi és Prosecco készítésére.
20 – 30 g/hl az első erjesztéshez
30 – 50 g/hl az erjedés elakadásakor
20 – 40 g/hl pezsgők újraerjesztéséhez
500 g-os vákuumozott laminált műanyag tasakok 10 kg-os kartonokban.
10kg-os vákuumozott laminált m
A VINOFERM AROMA törzset fiatal és friss, főként fehérborok készítéséhez szelektálták. Ajánlott az úgynevezett őshonos, ill speciálisan hazai fajtákból készített borokhoz is. A VINOFERM AROMA igen intenzív gyümölcsös/virágos aromákat ad a boroknak, mert képes speciális erjedési aromák fejlesztésére, mint amilyenek pl. az izoamil-acetát és az etil-hexanol.
Erősíti a borok aroma jellemzőit a fajtajelleg kiemelése érdekében, valamint kedvezően hat a
másodlagos aromák kialakulására.
20 – 30 g/hl
500 g-os vákuumozott laminált műanyag tasakok 10 kg-os kartonokban.
A VINOFERM VARIETY FLAVOR törzset fiatal és friss, főként fehérborok készítéséhez szelektálták. Ajánlott az úgynevezett őshonos, ill. speciálisan hazai fajtákból készített borokhoz is. Kiemeli a szőlő elsődleges aroma komponenseit, miközben virágos illatot, trópusi és nyári gyümölcs aromákat termel.
A VINOFERM VARIETY FLAVOR képes
a szőlőfajta jellegzetességeit kiemelni.
Ezen kívül olyan saját enzimkészlete
van, amely az erjesztendő must
aroma- prekurzorait felszabadítja.
Rizling típusú és illatos borokhoz ajánljuk.
20 – 30 g/hl
500 g-os vákuumozott laminált műanyag tasakok 10 kg-os kartonokban.
A CRIOFERM (korábban Vinoferm Crio) törzset fiatal és friss, főként fehér és rosé borok készítéséhez szelektálták. Ajánlott a gyümölcsös aromájú telt borok készítéséhez, így javasoljuk fiatalos vörös borokhoz is. Intenzív aroma és gyümölcsös ízvilág jellemzi, mely párosul a kellemes másodlagos aromajegyekkel. Alacsony hőfokon történő
erjesztéshez különösen ajánlott.
A VINOFERM CRIO képes
a szőlőfajta jellegzetességeit kiemelni.
Ezen kívül olyan saját enzimkészlete
van, amely az erjedés végén kedvez a
sejt autolízisének, így különösen hasznos,
az aroma összetétel stabilitását
kedvezően befolyásoló észterek
felszabadításánál.
20 – 30 g/hl
500 g-os vákuumozott laminált műanyag tasakok 10 kg-os kartonokban.
A VINOFERM CHARDONNAY-t a Chardonnay és a Pinot fajtacsoporthoz tartozó borok készítéséhez szelektálták, (pl. Szürkebarát) Kiemeli a fenti szőlőfajták tipikus jellemzőit, illat- és ízharmóniáját. Alkalmas barrique hordóban végzett erjesztéshez is.
A VINOFERM CHARDONNAY szabályos lefolyású erjedést biztosít, az első erjesztéssel elfogyasztja a cukrokat.
A VINOFERM CHARDONNAY igen
ellenálló az alkohollal szemben így ajánlott
klasszikus- és tankpezsgők, habzóborok
készítéséhez
és az erjesztés újraindításához.
20 – 30 g/hl első erjesztéshez
30 - 50 g/hl megakadt erjesztéskor
20 – 40 g/hl pezsgők újraerjesztéséhez
500 g-os vákuumozott laminált műanyag tasakok 10 kg-os kartonokban.
A GN törzset azon tulajdonsága alapján szelektálták, hogy képes a még megkötött állapotú elsődleges aromák (pl. terpének és norizoprének) felszabadítására, ezzel fokozza az egyes szőlőfajtákra jellemző aromák érzékelését.
A fajtajelleg kiemelése abban is megnyilvánul, hogy az utóíz tartósabb lesz, így kiegyensúlyozottabb lesz a borokban az íz és az illat összhatása. Ez az élesztő egyaránt alkalmas tehát fehér-, rozé-, valamint friss és egyéb vörösborok készítésére, különösen, ahol nagyon fontos a fajtára jellemző aromák hangsúlyozása: Muskotály (rózsa illat/zamat), Fűszeres tramini (rózsa és hárs), Rajnai rizling (fehér virágok, őszibarack, kajszi), Prosecco (alma és édesgyökér), Malvázia, Lambrusco (ibolya), stb.
A GN-ben megtalálható a killer faktor, így könnyen felülkerekedik a vad élesztőflórán. Ezen kívül igen jól tűri a kéndioxidot, nehéz körülmények között tehát más törzseknél gyorsabban képes elindítani az erjedést.
Vörös-, fehér és rozébor erjesztés: 20 – 30 g/hl
Pezsgő erjesztés: 20 – 40 g/hl
500 g-os laminált vákuum tasakok 10 kg-os kartonokban
A íroseferm (korábban Vinoferm rosé) Saccharomyces cereviciase élesztő, melyet rosé borok készítéséhez ajánlunk. Kifejezetten hajlamos az erjedési aromák képzésére, így kiemeli a rosé borokra jellemző gyümölcsös illatot.
20-30 g/hl
500 g-os vákuumozott laminált műanyag tasakok 10 kg-os kartonokban
Új szárított aktív fajélesztő törzs, elsősorban rozé- és fehérborok erjesztéséhez.
20-40 g/hl
500 g-os vákuumozott laminált műanyag tasakok 10 kg-os kartonokban
Különösen ajánlott friss, gyümölcsös jellegű illatos rozé- és siller borokhoz, gyöngyöző, habzó rozé borokhoz. Pezsgő erjesztésre is ajánlott.
20-40 g/hl
500 g-os vákuumozott laminált műanyag tasakok 10 kg-os kartonokban
Kiváló mínőségű fehérborok készítésére alkalmas modern és sokoldalú élesztő. Magas alkoholtűrése és hidegtűrése miatt pezsgőerjesztésre is kifejezetten alkalmas. Kiemeli a fajtájára jellemző illatokat és aromákat.
20-40 g/hl
500 g-os vákuumozott laminált műanyag tasakok 10 kg-os kartonokban
A S. cerevisiae rozéborok, friss, valamint közepes érlelésű vörösborok készítéséhez különösen alkalmas törzse.
Ennek az élesztőnek az aromaképe főleg erjedési aromákat mutat, és kedvező számára az erjedés nem siettetett lefolyása, ezért a legjobb eredmények - főleg a kezdeti szakaszban - szabályozott hőmérsékleten érhetők el.
A poliszacharidok részleges felszabadulása az erjedés során és a sejtfal elhanyagolhatóan alacsony megkötő képessége hozzájárul a Berry élesztővel készített borok jó színminőségéhez.
Ez az élesztő ajánlott friss fogyasztásra szánt vörösborokhoz is, melyekben kiemeli a gyümölcsös jelleget, megőrizve az illat és az íz frissességét.
Vörös- és rozébor erjesztés: 20 – 30 g/hl
500 g-os laminált vákuum tasakok 10 kg-os kartonokban.
ALKALMAZÁSI TERÜLETEI
Jó extrakt tartalmú vörösborok készítéséhez szelektált élesztő.
Az MS-08 különösen jó alkohol-tűrőképességű (15,5 tf%), alkalmazkodik a különféle erjesztési feltételekhez, például a magas hőmérséklethez, és jól kiemeli a fajtajelleget.
Az erjesztési feltételektől függően kissé bontja az almasavat, ez a jellemzője kedvez az almasav bontás gyorsabb elindításának, ahol az kívánatos.
AZ MS-08-al készített borok kellemesen lágyak, ugyanakkor gazdag íz összetételűek.
Az MS-08 ajánlott a Sangiovese, Montepulciano, Merlot, Cabernet, Kékfrankos, és általában a jól tárolható vörösborok készítéséhez.
A jobb erjesztési és minőségi eredmény érdekében ajánlatos az élesztők megfelelő nitrogén-ellátásáról gondoskodni az erjedés kezdetétől.
Vörös- és rozébor erjesztés: 20 – 30 g/hl
500 g-os laminált vákuum tasakok 10 kg-os kartonokban.
A VINOFERM ROUGE törzset kiváló minőségű, érlelésre, barrikolásra szánt vörösborok készítéséhez szelektálták.
A VINOFERM ROUGE különösen alkalmas Cabernet, Merlot, Shiraz, stb. borok készítésére.
A VINOFERM ROUGE kierjeszti a hosszú héjon áztatásra alkalmas, húzós csersavakban gazdag
szőlőt.
20 – 30 g/hl; a magasabb adagot különösen nagy cukortartalmú szőlők erjesztéséhez ajánljuk.
500 g-os vákuumozott laminált műanyag tasakok 10 kg-os kartonokban.